Beslenme ve Diyetetik

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Bölüm Hakkında

Eğitim programının amacı, günümüzde hızlı bir gelişme gösteren ve branşlaşarak beslenme biliminin değişik alanlarında faaliyet gösteren, bilim ve teknolojinin getirdiği yenilikleri izleyerek uzmanlaşmış diyetisyen yetiştirilmesini sağlamaktır.Beslenme ve Diyetetik bölümü, topluma beslenme bilinci kazandıracak, önderlik edecek, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinde etkin görev alacak insan gücü yetiştirmeyi amaçlar. Bölüm mezunları, yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşları, toplu beslenme yapan kuruluşlar, besin endüstrisi, besin denetim ve beslenme laboratuvarları, toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlar, örgün ve yaygın eğitim kurumları, beslenme-sağlık ilintili araştırma yapan kurumlar, beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler.

Mezun Olma Koşulları

Bölüme kabul edilen öğrencilerin lisans diplomasına hak kazanabilmeleri için üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde gösterilen kayıt, kabul ve başarı koşullarını tümüyle yerine getirmeleri zorunludur. Ayrıca, bölümden mezun olabilmek için ekte sunulan 8 yarıyıllık ders programlarında yer alan zorunlu ve seçmeli derslere yazılmak, bu derslere devam etmek ve başarmak, zorunlu stajları tamamlamak ve mezuniyet için genel ağırlıklı not ortalaması en az 2.00 olmalıdır.

Ders ve uygulama yükümlülüklerini yerine getirmiş olmakla beraber zorunlu stajlarını ve benzeri uygulamaları tamamlamamış öğrenciler bölümden mezun olamayacaktır. Öğrencilere staj yerleri önerme imkanı sunulacaktır ve mütevelli heyet kararı sonucu uygun görüldüğü takdirde öğrencilere kendi belirleyecekleri kurumlarda staj imkanı tanınacaktır. Staj yerlerinin belirlenmesi ve bulunmasında üniversitemizin kariyer planlama ve staj merkezi görev almaktadır. Başta meslek odaları olmak üzere reel sektör ve hizmetler sektörünün orta ve büyük ölçekteki işletmeleri ile bu bağlamda işbirliği yapılacaktır. Üniversitemiz öğrencilerimizin uluslararası iş deneyimlerinden yaralanabilmeleri konusunu üniversitemiz misyonuna katmışlardır.

Kariyer Olanakları

Beslenme ve Diyetetik alanında ihtiyaç duyulan çok geniş bir sahada çalışabilen mezunlar, “Diyetisyen” unvanı alacaklardır.

Mezunların çalışma alanları dört grupta toplanabilir:

Diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler.
Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilirler.
Araştırma ve endüstri kuruluşlarında görev alabilirler.

Diyetisyenlik ülkemizde yeni gelişen bir meslek alanıdır. Okullarda, sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, kamu ve endüstri kuruluşlarında vb yerlerde diyetisyenin çalışmalarından yararlanma eğilimi artmaktadır. Bu nedenle iyi yetişmiş bir diyetisyenin iş bulma sorunu olmayabilir.

Başvur